Vokaler og diftonger

Indledende bemærkninger

Latin havde ti monoftongiske vokalfonemer:

Det latinske vokalsystem

Vi har nogle indirekte indikationer af vokalernes artikulation.

  • De lange vokaler var lidt mere lukkede og spændte end de korte; kun a/ā havde samme artikulationshøjde. Det viser udviklingen i de romanske sprog. Her er der ikke længere forskel på lange og korte vokaler; i og ē er faldet sammen i et lukket [e], som romanisterne noterer som , og u og ō er faldet sammen i et lukket [o], som romanisterne noterer som . De to kortvokaler e og o udvikler sig til de åbne vokaler [ɛ] og [ɔ], som romanisterne noterer som ȩ og . De sidstnævnte diftongeres i spansk, og også i fransk, men her kun i åbne stavelser:

Lat.

Lat.

 It.

  Sp.

  Fr.

Lat.

ī

  uīta

vita

vida

 vie

 ‘liv’

ē

tēla

tẹla

tela

toile

 ‘et væv’

i

 sitis

 sẹte

sed

 soif

 ‘tørst’

e

mel

miele

miel

 miel

‘honning’

ū

mūrus

  muro

 muro

 mur

  ‘mur’

ō 

hōra

ọra

 hora

 heure

  ‘time’

u

gula

 gọla

 gola

 gueule

‘svælg’

o 

ouum

uovo

huevo

oeuf

 ‘æg’

  • Det korte a lader til at være en central, urundet vokal. Den falder sammen med e i indre, lukket stavelse og med e og i i sidste stavelse.
  • I det tidligste, førlitterære latin lå accenten på første stavelse. Derfor undergår vokaler færre forandringer i første stavelse, end de gør i indre og sidste stavelse.
  • I indre stavelse rammes kortvokaler fra første halvdel af 5. århundrede af diverse svækkelser og synkope. Langvokaler forbliver upåvirkede af disse fænomener.

Læs mere om:

Korte vokaler 
Lange vokaler
Vokalsandhi
Diftonger
———

Noter

[1] Denne regel gælder ikke sardisk; her er ī faldet sammen med i, ē med e, ū med u og ō med o, osv. I rumænsk gælder reglen for fortungevokalerne, mens ū er faldet sammen med u og ō med o ligesom i sardisk.