Bronzepladen fra Lavinium, ca. 500 fvt.

  • Indskrift på en bronzetavle.
  • I en udgravning af Lavinium, som dengang var en havneby i Latium/Lazio syd for Rom. I dag ligger byen Pratica di Mare på samme sted. Engang troede man at byen Lanuvio var det gamle Lavinium, og den kaldtes derfor i en periode Civita Lavinia. Af samme grund kaldes bronzepladen somme tider Tabella Lanuvina.
  • Bronzetavlen, der var knækket, blev fundet i nærheden af en helligdom, der indeholdt 13 altre; de arkæologiske levn kan ses her.
  • Lavinium var en vigtig kultisk by; legenden siger, at Aeneas bragte husguderne, kaldet penātēs, hertil, da han sammen med sine mænd var i exil fra krigen i Troja
  • Kong Latinus, den første konge over latinerne, og hans kone Amata havde en datter, Lavinia, som blev gift med Aeneas, der opkaldte havnebyen efter hende.
  • Ca. 500 fvt.

CASTOREI PODLOVQVEIQVE
QVROIS

/kastōrei pollou̯keikʷe kūrois/

Til Castor og Pollux, som er den latinske version af de to dioskurer Kastor og Polydeukes, Zeus’ sønner.

PODLOVQVEI er et meget tidligt eksempel på synkope, dvs. gr. Πολυδεύκης er blevet lånt ind som *poludou̯kēs, der er undergået synkope til *poldou̯kēs. Weiss (2009:193, fn.16) taler om “graphic metathesis for POLDOVCEIQVE”, mens Lipp (2021:274–275) taler om “inverse writing <DL> for /ll/ < *ld.

QVROIS Penney (2011: 225): eneste eksempel på bevaret *-oi̯- i sidste stavelse (eller -eis eller -īs) – men vi har jo også NUMASIOI, QUROIS, SOKIOIS.

← Vase fra Ardea / Gariglianiskålen  →